Prikaži najnovije vesti
kriva reka foto printscreen

VIDEO POLA SELA ZATVORILI U CRKVU I DIGLI JE U VAZDUH: Stravično stradanje SRPSKE DECE u Krivoj Reci

Društvo 148

Krvavi oktobar 1942. godine ostaće upamćen kao jedan od simbola stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Na padinama planine Kopaonik, u Krivoj Reci kod Brusa, nalazi se crkva Svetog Petra i Pavla.

Crkva Svetog Petra i Pavla izgrađena je davne 1618. godine. Njen izgled karakterističan je za crkve podignute u doba otomanske vladavine.

Osnova crkve Svetog Petra i Pavla je jednobrodna sa natkresom. Živopis u njenoj unutrašnjosti slabo je očuvan, a smatra se da je nastao 1621. godine.

Za crkvu Svetog Petra i Pavla vezana je jedna od najtragičnijih priča tokom Drugog svetskog rata, kada je nastradalo 60 posto stanovništva Krive Reke.

U to vreme Kriva Reka važila je za jedno od najrazvijenijih sela u Srbiji. Stoka se množila, a poljoprivreda cvetala. Međutim, jedan događaj, koji se odigrao 11. oktobra 1942. godine, zaviće Krivu Reku u crno.

Tokom Drugog svetskog rata 1942. godine, nemačke i bugarske snage su, tokom jedne kaznene ekspedicije, ušle i u Krivu Reku. U tom trenutku veliki broj stanovnika našao se u crkvi. Nemački i bugarski vojnici opkolili su crkvu, zatvorivši unutra sve one koji su se tu našli, a zatim je digli u vazduh. Tom prilikom nastradalo je više od 30 civila, mahom žena i dece.


Kaznena ekspedicija trajala je od 10. do 16. oktobra, a tom prilikom, smatra se, ubijeno je više od 60 posto stanovništva Krive Reke.

Konzervacija freskoslikarstva obavila se tokom 1975. i 1976. godine.

Kao spomenik kulture od velikog istorijskog značaja crkva Svetog Petra i Pavla u Krivoj Reci nalazi se pod zaštitom Republike Srbije od 1979. godine.

Meštani Krive Reke svake godine 12. oktobra odaju počast stradalima, polažući vence na spomen-ploču.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir